Na terenie naszego kraju działają zakłady piwowarskie o różnej wielkości i specjalizacji – od mikrobrowarów po zakłady produkujące ponad 200 tys. hektolitrów piwa rocznie. Wszystkie te podmioty budują potencjał gospodarczy i społeczny sektora piwowarskiego w Polsce, który jest dzisiaj drugim największym w Europie (po Niemczech i Wielkiej Brytanii).
Praca w małych miejscowościach
Browary działające poza dużymi miastami są kluczowymi pracodawcami w danej gminie, dając zatrudnienie kolejnym pokoleniom piwowarów. Cała branża browarnicza zatrudnia dzisiaj 9,3 tys. pracowników w każdym przedziale wiekowym, w tym osoby o najniższych kwalifikacjach i starsze, najbardziej zagrożone bezrobociem strukturalnym.
Browary zasilają wschodnią Polskę
Wiele dużych browarów zlokalizowanych jest we wschodniej części Polski, na ogół poza głównymi ośrodkami miejskimi, np. browary w Braniewie, Rakszawie, Lublinie, Leżajsku, Łomży, Jędrzejowie czy Białymstoku. To region kraju, który jest szczególnie narażony na wykluczenie społeczne i ekonomiczne. Południowo-wschodnia część Polski to także region z plantacjami chmielu, a 90 proc. tego surowca wykorzystywanego do warzenia piwa w naszym kraju pochodzi właśnie z rodzimych upraw. Z tych właśnie powodów funkcjonowanie zakładów piwowarskich jest tak istotne z punktu widzenia lokalnego rynku pracy i gospodarczego rozwoju regionów. Pozwala zmniejszać terytorialne nierówności w dostępie do rynku pracy i zamożności mieszkańców.