Opodatkowanie akcyzą a specyfika produkcji napojów alkoholowych

Napoje alkoholowe są wytwarzane różnymi metodami, co przekłada się na istotne różnice w kosztach produkcji. Koszt wytworzenia jednostki czystego alkoholu w piwie w porównaniu do nakładów potrzebnych do wytworzenia go w napojach spirytusowych jest trzykrotnie wyższy (stosunek 3:1). Specyfika ta została uwzględniona w proporcji opodatkowania akcyzą. Nie bez powodu minimalne stawki akcyzy na alkohole mocne oraz piwo określone w Dyrektywie UE zachowują właśnie proporcje 3:1. W przeciwnej sytuacji etanol zawarty w wódce byłby dużo bardziej konkurencyjny cenowo w porównaniu z etanolem zawartym w piwie lub winie. 

Różnice w kosztach produkcji czystego alkoholu odzwierciedlone są w proporcjach pomiędzy wielkością akcyzy na piwo i alkohole mocne w krajach Unii Europejskiej – średnia akcyza na piwo jest 3 razy niższa od średniej akcyzy na wyroby spirytusowe. Również w krajach, które za podstawę dla ustalenia akcyzy stosują zawartość alkoholu, występuje dysproporcja pomiędzy stawką dla piwa i dla alkoholi mocnych.

Stosowane w Polsce stawki są zatem modelowe z punktu widzenia różnicy kosztów wytworzenia czystego alkoholu. Proporcja wysokości opodatkowania akcyzą piwa i alkoholi mocnych wynosi 2,9 : 1 (akcyza na piwo jest 2,9 razy niższa niż akcyza na napoje spirytusowe) i uwzględnia w regulacjach podatkowych także zapisy art. 10 UW. Zgodnie z nim akty prawne wpływające na strukturę cen napojów alkoholowych powinny służyć ograniczaniu spożycia tych napojów oraz zmianie struktury ich spożycia na rzecz napojów o niskiej zawartości procentowej alkoholu. 

Średni koszt wyprodukowania 1 litra czystego alkoholu:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Powiązane artykuły:

Akcyza

Do pobrania

Raport „Zasadność zróżnicowania stawek akcyzy dla alkoholi mocnych oraz piwa. Kontekst prawny, ekonomiczny i społeczny” przedstawia cele podatku akcyzowego oraz wyjaśnia przyczyny zróżnicowania akcyzy na poszczególne rodzaje napojów alkoholowych.   POBIERZ Share on facebook Share on twitter

Czytaj więcej »
Akcyza

Do pobrania

Najważniejsze kwestie dotyczące opodatkowania piwa akcyzą zostały zawarte w infografice „Polska branża piwowarska”. POBIERZ Share on facebook Share on twitter Share on linkedin Powiązane artykuły: PodsumowanieNazwa artykułuSkład piwaOpisNajpopularniejsze gatunki piw mają od 30 do 60

Czytaj więcej »
Podsumowanie
Skład piwa
Nazwa artykułu
Skład piwa
Opis
Najpopularniejsze gatunki piw mają od 30 do 60 kcal w 100 ml. Wyjątek stanowią piwa ciemne, mocniejsze, które są też bardziej kaloryczne.