Skuteczność browarników w poszukiwaniu rozwiązań proekologicznych najlepiej obrazuje system zbierania i ponownego wykorzystywania zwrotnych butelek szklanych. Przemysł piwowarski obecnie jako jedyny sektor w Polsce wykorzystuje gospodarkę opakowaniami w obiegu zamkniętym. Stosują go wszyscy wiodący producenci piwa. – Jesteśmy liderem rynku żywności, jeśli chodzi o recykling. W butelkach zwrotnych sprzedaje się około 45 proc. piwa – przekazał Bartłomiej Morzycki. Jednak w zakresie ponownego wykorzystania opakowań wciąż jest sporo do zrobienia. Blisko 8 proc. z wprowadzanych na rynek butelek nie wraca do browarów, co sprawia, że około 110 mln szklanych opakowań jest wyrzucanych. Przeciętnie butelka trafia do użytku od 8 do 12 razy. Dążeniem producentów jest, aby była wykorzystywana nawet dwudziestokrotnie – dodał dyrektor ZPPP. Branża zwraca uwagę, że do sprawniejszego odzyskiwania szklanych butelek, które trafiły na rynek, potrzebny jest wspólny wysiłek państwa, przedsiębiorców i obywateli. Istotne znaczenie może mieć na przykład zlikwidowanie barier w postaci konieczności udokumentowania zakupu paragonem.