Jak dobrać szkło do piwa

Piwo pite prosto z butelki świetnie smakuje na grillu, ale nie ma nic wspólnego z prawdziwą degustacją. Dobrze zaserwowane piwo to piwo podane w szklance – czystej, lekko schłodzonej, dobranej kształtem do jego rodzaju. Odpowiednie szkło pozwala piwu pięknie się zaprezentować, a także wydobywa pełnię smaku i aromatu. Jak zgodnie ze sztuką dobrać szkło do piwa?

Piwo jasny lager

JASNY LAGER

Najpopularniejsze w Polsce piwo najlepiej smakuje z klasycznej szklanki z cienkiego szkła, prostej lub rozszerzanej ku górze. Lagery można też pić z kufli.

Piwo pilzner

PILZNER

Pilzner może być pity na dwa sposoby. Dobrze smakuje z wąskiej, zwężanej ku górze szklanki oraz z kufla, na sposób czeski. Niektórzy do pilznera sugerują pokale, czyli smukłe, wysokie szklanki na nóżce.

Piwo czarny lager

CIEMNY LAGER

Ciemny lager pijemy z pokali – smukłych, wysokich szklanek na nóżce. Kielichowaty kształt pokala pomaga wydobyć słodkawe aromaty ciemnego lagera.

Piwo marcowe kufel

MARCOWE

Piwo marcowe serwujemy wyłącznie w tradycyjnym kuflu z uchem, takim, z jakich pija się je na bawarskim festiwalu Oktoberfest.

Piwo bock/koźlak

BOCK/KOŹLAK

Koźlak najlepiej wygląda i smakuje podany w niskiej, pękatej, tulipanowej szklance, podobnej do kielicha. Można go też pić z kufla.

Kufel piwa porter bałtycki

PORTER

Porter można serwować na dwa sposoby – albo w pękatym kuflu z grubego szkła, albo w pokalu czy kielichu na nóżce.

Kufel piwa stout

STOUT

Stout podajemy w szerokiej, ciężkiej, rozszerzanej ku górze szklance. Może być to tzw. szklanka pintowa, brytyjska, z charakterystycznym wybrzuszeniem, które uwalnia bogate aromaty stouta.

Kufel piwa Ale

ALE

Ale pijemy w szkle znanym z angielskich pubów – rozszerzanej ku górze szklance z grubego szkła. Niektóre rodzaje ale można serwować w snifterach, czyli kielichach przypominających szkło do koniaku.

Kufel piwa pszenicznego

PIWO PSZENICZNE

Piwo pszeniczne doczekało się własnego szkła. Najlepiej pić je z węższych szklanek z rozszerzaną ku górze czaszą – w nich kumuluje na górze swoje aromaty, a także cieszy oko.

Piwo aromatyzowane

PIWA SMAKOWE

Piwa smakowe i lekkie radlery można serwować w szkle do long drinków – cienkim i smukłym, które podkreśli ich delikatność.

Piwo aromatyzowane

PIWA SPECJALNE

Piwa specjalne serwujemy w różnym szkle, w zależności od rodzaju. Niektórzy producenci rekomendują do swoich piw konkretne naczynia, które czasami odbiegają daleko od tego, co zwykliśmy nazywać kuflem czy szklanką.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Powiązane artykuły:

Szklanka piwa udekorowana chmielem
Piwo

Skład piwa

Skład i wartość energetyczna piwa Piwo składa się z wody, słodu oraz chmielu. Do jego produkcji używa się również drożdży piwowarskich. Niektórzy producenci na etykietach piw podają więcej detali: precyzują np. jakiego rodzaju słodu lub chmielu użyli w procesie

Czytaj więcej »
Produkcja piwa a ekologia
Piwo

Ochrona środowiska

Produkcja piwa, a ochrona środowiska Dążenie do neutralności klimatycznej to współcześnie jedno z ważniejszych zobowiązań dla polskich przedsiębiorców. Temu zagadnieniu poświęcone było spotkanie pn. Odpowiedzialność Ekologiczna Polskiego Biznesu zorganizowane przez Pracodawców RP i Kancelarię Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej. O potrzebie skutecznych

Czytaj więcej »
Jakie piwo do potraw
Kultura

Beer & food pairing

Z czym serwować piwo Gdy degustujemy piwo powoli i świadomie, szybko zauważymy, że każdy piwny styl ma swój charakterystyczny bukiet. W jednym piwie wyczujemy nuty goryczkowe, w innym palone, owocowe, a nawet czekoladowe. Dzięki bogactwu smaków i aromatów piwo świetnie

Czytaj więcej »
Podsumowanie
Jak dobrać szkło do piwa
Nazwa artykułu
Jak dobrać szkło do piwa
Opis
Dobrze zaserwowane piwo to piwo podane w szklance – czystej, lekko schłodzonej, dobranej kształtem do jego rodzaju. Odpowiednie szkło pozwala piwu pięknie się zaprezentować, a także wydobywa pełnię smaku i aromatu.