Historia Piwa

Piwo liczy sobie około 10 tysięcy lat, a to, które pijemy dziś, prawie nie przypomina swojego pierwowzoru. Żeby historię piwa opowiedzieć z detalami, trzeba by przy pełnym kuflu spędzić niejeden wieczór. My zapraszamy na szybką podróż po najważniejszych wydarzeniach z piwnych dziejów.

HISTORIA PIWA - STAROŻYTNOŚĆ

Ok. 10 tys. lat p.n.e.

Ludzkość odkrywa piwo i warzy je na bazie sfermentowanego chleba.

4 tys. lat p.n.e.

Sumerowie w Mezopotamii warzą piwo z orkiszu i jęczmienia. Wykorzystują do tego gliniane dzbany, eksperymentują z przyprawami i owocami. Technikę produkcji piwa Sumerowie opisują w zachowanych do dziś dokumentach, a miłość do niego – w poematach.

3700 rok p.n.e.

Z tego okresu pochodzi najstarszy zachowany do dziś browar. Znajduje się on w Egipcie, we Wschodniej Delcie Nilu. Starożytni Egipcjanie produkowali piwo w dużych ilościach. Warzyli m.in. piwa mocne i słodzone.

XVII wiek p.n.e.

Babilończycy dodają do piwa chmiel. Piją piwo dla przyjemności, ale też stosują je w medycynie. Napisany w Babilonii Kodeks Hammurabiego nakłada kary na nieuczciwych karczmarzy, reguluje zasady produkcji oraz dystrybucji piwa, a także wspomina o jego dziennym przydziale na mieszkańca.

HISTORIA PIWA - ŚREDNIOWIECZE

IV-XII wiek

Piwo przeżywa rozkwit dzięki klasztorom, które mają monopol na jego produkcję. Klasztorni piwowarzy tworzą nowe receptury, technologie, sposoby leżakowania, mają też własne plantacje chmielu. W Europie Zachodniej w XII wieku funkcjonuje prawie 500 browarów.
Piwo powstaje również na terenie Polski. Nasz złoty trunek goście z zagranicy chwalą za jakość. Z kroniki Thietmara dowiadujemy się, że piwo uwielbiali polscy władcy, szczególnie Bolesław Chrobry.

XII wiek

Władze zachodnich mocarstw znoszą klasztorny monopol – od tego momentu na dworach i w miastach rozwija się piwowarstwo świeckie. Królowie inwestują też w rozwój sztuki piwowarskiej i powołują urzędników odpowiedzialnych za zarządzanie browarami. W dużych ośrodkach miejskich zawiązują się pierwsze piwowarskie gildie.

XIII wiek

Rozwój kultury piwnej w Europie trwa w najlepsze. Piwo piją królowie, dworzanie, duchowni i pospólstwo. W każdym dużym polskim mieście działa już po kilkadziesiąt browarów, a najsłynniejsze piwa powstają w Grodzisku Wielkopolskim, Świdnicy i Lwówku Śląskim.

XIV wiek

W piwowarstwie prym wiodą Francja, Niemcy oraz Czechy – w Czechach powstaje słynne piwo typu pilzneńskiego, warzone w Pradze i Budziejowicach.

HISTORIA PIWA - CZASY NOWOŻYTNE

XVI-XVII wiek

Europa nie ustaje w piwnych poszukiwaniach: w Dolnej Saksonii rozpoczyna się produkcja piwa mocnego, które już niedługo zostanie nazwane Bock, w polskiej wersji – koźlak.

XVIII wiek

Po kryzysie spowodowanym wojną trzydziestoletnią, w nowym stuleciu piwowarzy stawiają na technologię. Trwają badania nad fermentacją, a Antoine Lavoisier odkrywa relację pomiędzy ilością cukru użytego do fermentacji, a ilością uzyskanego alkoholu.

XIX wiek

Dynamiczny rozwój przemysłu, a także odkrycie zasad pasteryzacji, pomagają piwowarom przecierać kolejne szlaki. W całej Europie powstają nowe gatunki piw, w tym pierwszy lager w Wiedniu i porter w Irlandii. Piwo staje się przedmiotem dyskusji naukowych, a duński browar Carlsberg tworzy nową kulturę drożdży, do dziś używaną do produkcji piw dolnej fermentacji.

19. stulecie to też początki słynnych marek piwnych, m.in. holenderskiego Heinekena, irlandzkiego Guinessa i czeskiego Pilznera. W Polsce powstają w tym czasie browary w Cieszynie, Żywcu i Warszawie, a także Żywiecka Szkoła Piwowarska.

XX wiek

W 1914 r. w Polsce działa ok. 500 browarów, lecz połowa z nich nie przetrwa I wojny światowej. Po odzyskaniu niepodległości nasze piwowarstwo próbuje się podnieść, ale próby powrotu do dawnej świetności przerywa kolejna wielka wojna.

W okresie PRL państwo nacjonalizuje branżę piwną i jednocześnie rozwija produkcję piwa na skalę przemysłową. W tym okresie powstają też nowe browary, m.in. w Poznaniu, Sierpcu i Łomży. Po 1989 r. branża zostanie sprywatyzowana, ale zachowa swój narodowy charakter.

Piwo dzisiaj

Produkcja piwa rozwija się na całym świecie, a Polska jest jednym z europejskich liderów w tej dziedzinie. Nowy wiek przyniósł nowe trendy, nowe style piwne, ale też wielkie odrodzenie piwnej kultury. Mamy piwne festiwale i konkursy, powstają nowe browary rzemieślnicze, wiele osób warzy piwo w domu, a znać się na piwie w niektórych kręgach po prostu wypada.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Powiązane artykuły:

Akcyza

Do pobrania

Raport „Zasadność zróżnicowania stawek akcyzy dla alkoholi mocnych oraz piwa. Kontekst prawny, ekonomiczny i społeczny” przedstawia cele podatku akcyzowego oraz wyjaśnia przyczyny zróżnicowania akcyzy na poszczególne rodzaje napojów alkoholowych.   POBIERZ Share on facebook Share on twitter

Czytaj więcej »
Reklama

Regulacje dotyczące reklamy piwa w Polsce

Regulacje dotyczące reklamy piwa w Polsce Na polskim rynku piwa, który od wielu lat jest stabilny, dojrzały i nasycony, reklama służy producentom do budowaniu przewagi konkurencyjnej swoich marek i promowania rynkowych nowości, nie przyczynia się przy tym do zwiększania samego rynku.

Czytaj więcej »
Reklama

Samoregulacja branży piwnej

Samoregulacja branży piwnej Reklama piwa jest obwarowana szeregiem dodatkowych obostrzeń, dobrowolnie przyjętych przez producentów piwa zrzeszonych w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie w ramach Kodeksu Etyki Reklamy, którego zapisy są bardziej surowe niż zasady

Czytaj więcej »
Podsumowanie
Historia Piwa
Nazwa artykułu
Historia Piwa
Opis
Piwo liczy sobie około 10 tysięcy lat, a to, które pijemy dziś, prawie nie przypomina swojego pierwowzoru. Żeby historię piwa opowiedzieć z detalami, trzeba by przy pełnym kuflu spędzić niejeden wieczór. My zapraszamy na szybką podróż po najważniejszych wydarzeniach z piwnych dziejów.