Z czym serwować piwo

Gdy degustujemy piwo powoli i świadomie, szybko zauważymy, że każdy piwny styl ma swój charakterystyczny bukiet. W jednym piwie wyczujemy nuty goryczkowe, w innym palone, owocowe, a nawet czekoladowe. Dzięki bogactwu smaków i aromatów piwo świetnie sprawdza się jako dodatek do posiłków. Może z powodzeniem zastąpić używane w tym celu wino. Z jakim jedzeniem najlepiej łączyć piwa?

Jakie piwo do przystawek (mięsne i rybne)

  • Tatar + lager
  • Szynka, salami + lager, plizner, koźlak
  • Chorizo + lager, plizner
  • Wędzona szynka + porter bałtycki, marcowe, ale
  • Pasztet z dziczyzny + ciemny lager
  • Pasztety rybny + piwo pszeniczne

Jakie piwo do przystawek (wege)

  • Surowe warzywa + lager
  • Sałatki, sałaty + piwo pszeniczne, piwa smakowe

Jakie piwo do serów

  • Cheddar, mozzarella + lager
  • Camembert, sery zagrodowe + pilzner
  • Sery dojrzewające + porter bałtycki, marcowe
  • Stilton + stout
  • Sery wędzone + piwo pszeniczne

Jakie piwo do mięs

  • Stek wołowy + lager, pilzner
  • Wieprzowina + lager, pilzner, koźlak, piwo pszeniczne
  • Mięsa w sosach, gulasze + koźlak, marcowe
  • Potrawki mięsne w ziołach + ale
  • Cielęcina + ciemny lager, piwa smakowe
  • Chilli con carne + porter bałtycki
  • Drób + ciemny lager, piwo pszeniczne, piwa smakowe
  • Pieczony indyk + pilzner
  • Kaczka + ale
  • Gęsina + lager, piwa smakowe
  • Podroby + ale
  • Dziczyzna + piwa smakowe

Jakie piwo do ryb i owoców morza

  • Chude ryby + stout
  • Tłuste ryby + ale
  • Łosoś + piwo pszeniczne
  • Owoce morza + stout, piwa smakowe

Jakie piwo do dań mącznych

  • Knedle + pilzner, koźlak
  • Kluski, placki + koźlak
  • Makarony + piwa smakowe

Jakie piwo do deserów

  • Owoce + ciemny lager, ale, piwo pszeniczne, piwa smakowe
  • Gruszka, winogrona + porter bałtycki
  • Galaretki + piwa smakowe
  • Ciasto truskawkowe + lager
  • Ciasta orzechowe + piwa smakowe
  • Kruche tarty + lager, piwa smakowe
  • Szarlotka + piwo pszeniczne
  • Tiramisu + ciemny lager
  • Desery czekoladowe + ciemny lager, stout
  • Gorzka czekolada + porter bałtycki
  • Orzechy, bakalie + piwa smakowe

Powiązane artykuły:

Szklanka piwa udekorowana chmielem
Piwo

Skład piwa

Skład i wartość energetyczna piwa Piwo składa się z wody, słodu oraz chmielu. Do jego produkcji używa się również drożdży piwowarskich. Niektórzy producenci na etykietach piw podają więcej detali: precyzują np. jakiego rodzaju słodu lub chmielu użyli w procesie

Czytaj więcej »
Produkcja piwa a ekologia
Piwo

Ochrona środowiska

Produkcja piwa, a ochrona środowiska Dążenie do neutralności klimatycznej to współcześnie jedno z ważniejszych zobowiązań dla polskich przedsiębiorców. Temu zagadnieniu poświęcone było spotkanie pn. Odpowiedzialność Ekologiczna Polskiego Biznesu zorganizowane przez Pracodawców RP i Kancelarię Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej. O potrzebie skutecznych

Czytaj więcej »
Regionalne spożycie piwa
Kultura

Piwne wydarzenia

Piwne wydarzenia w Polsce Bogactwo piwnego świata trudno objąć umysłem. W samym tylko 2018 roku w Polsce powstało aż 68 nowych browarów, a na rynek weszło 2013 piwnych premier*. Jak nadążyć za tymi zmianami i być zawsze na bieżąco? Warto czasem

Czytaj więcej »
Podsumowanie
Z czym serwować piwo
Nazwa artykułu
Z czym serwować piwo
Opis
Dzięki bogactwu smaków i aromatów piwo świetnie sprawdza się jako dodatek do posiłków. Może z powodzeniem zastąpić używane w tym celu wino.